Ads Top

SDE++ 2023: mijlpalen op korte termijn, meer nodig voor lange termijn

Minister Jetten heeft de Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van de SDE++ 2023. Van 5 september tot en met 5 oktober vond de openstelling van de SDE++ in 2023 plaats. Hiervoor was een openstellingsbudget van 8 miljard euro beschikbaar.

Gedurende de openstelling zijn er 1.970 subsidieaanvragen ingediend, met een budgetclaim van in totaal circa 16,3 miljard euro. Dat is een record. In de ronde van 2023 zien we mijlpalen voor de sector op korte termijn, maar er zijn ook zorgen op lange termijn.

Zonnestroom springt er op een opvallende manier uit. Projecten op daken en land zijn voor het eerst in de negatieve cijfers beland als het gaat om gemiddelde subsidie intensiteit. Dat betekent dat de overheid ervanuit gaat dat er geen subsidie uitgekeerd hoeft te worden aan deze projecten. De SDE++ werkt immers als garantiefonds, en keert alleen uit wanneer er subsidie gedurende de looptijd van de projecten nodig is. Concreet betekent dit resultaat dat de zonne-energie sector in staat is om 3,3 gigawatt aan projecten te realiseren, zonder dat daar naar de inschatting van de overheid belastinggeld voor nodig zal zijn. Een resultaat waar wij als branchevereniging trots op zijn.

Daarnaast zien we in de cijfers ook terug dat we voor hetzelfde budget vijftig procent meer duurzame energie zullen gaan realiseren ten opzichte van vorig jaar en het jaar daarvoor. Dit jaar realiseren we met gevraagd SDE++ budget van 1,1 miljard euro 3,3 gigawatt aan projecten. In 2022 deden we met een soortgelijk budget 2,2 gigawatt aan projecten.

De SDE++ loopt tot 2025 voor zon- en wind. De minister geeft aan graag met de energie producerende sectoren in gesprek te gaan om het over een opvolger van de SDE++ te hebben. Want zoals Trinomics aangeeft is er echt een opvolger nodig om de doelstellingen te gaan halen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.