Ads Top

‘s Werelds eerste offroad zonneauto Stella Terra rijdt efficiënter dan vooraf berekend

Studententeam Solar Team Eindhoven van de TU Eindhoven heeft met ‘s werelds eerste offroad zonneauto Stella Terra het eindpunt bereikt van hun 1000 kilometer durende testrit, vanaf het noorden van Marokko naar de Sahara. De zonneauto trok in Marokko door droge rivierbeddingen, bosgebied, langs steile bergpaadjes en door het losse woestijnzand.

Stella Terra deed in Marokko verschillende landschappen aan. De efficiëntie van Stella Terra was moeilijk te voorspellen.  Tijdens het rijden bleek Stella Terra 30 procent minder energie te gebruiken dan verwacht. Men heeft daarom de hele rit op de energie van de zon kunnen rijden en zijn niet afhankelijk geweest van laadpalen.

De zonne-energie voor Stella Terra wordt opgevangen door zonnepanelen op het dak. Door deze zonnepanelen en de robuuste bouw heeft Stella Terra volledige onafhankelijkheid op een duurzame manier, waar dan ook ter wereld. De zonneauto - die mag rijden op de openbare weg - heeft een begrensde topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt slechts 1200 kilogram en heeft op een zonnige dag een actieradius van 710 kilometer. Offroad is de actieradius gemiddeld zo’n 550 kilometer, afhankelijk van de ondergrond.

Het bouwen van een zelfvoorzienende offroad wagen bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, omdat het voor zover bekend de eerste ter wereld is. Stella Terra moet de zware omstandigheden van het offroaden aankunnen, maar ook efficiënt en licht genoeg blijven om door de zon aangedreven te worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.