Ads Top

Eerste groepscapaciteitsovereenkomst getekend tussen energy hub REC Tholen en Stedin

In Tholen is een pilot gestart met als doel de ruimte op het lokale elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken. Er werd een ‘groepscapaciteitsovereenkomst’ getekend tussen energy hub REC Tholen en netbeheerder Stedin.

Dit is de eerste keer dat Stedin zo’n overeenkomst aangaat met een energy hub (e-hub).

Een energy hub is een groep klanten die onderling de vraag en het aanbod van duurzame energie op elkaar afstemmen en soms zelfs energie uitwisselen. Dit is zo belangrijk omdat de bedrijven – door onderling slim af te stemmen – individueel kunnen uitbreiden en verduurzamen waar dat anders niet mogelijk is door een overbelast elektriciteitsnet. Daarbij kan een energy hub gezamenlijk energie in- of verkopen.

De mogelijkheid tot het gezamenlijke gebruik en de gezamenlijke inkoop van energie en flexibele ‘assets’, zoals batterijen en  warmtenetten.

Er zijn meerdere bedrijven die zich hebben verbonden aan de samenwerking binnen deze energy hub. Om kennis en ervaring op te doen wordt in eerste instantie gestart met vier ondernemers om er vervolgens stapsgewijs steeds meer aan toe te voegen; de energy hub moet flink gaan groeien. De verwachting is dat de energy hub in februari 2024 wordt uitgebreid met de komst van een gezamenlijke batterij.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.