Ads Top

Koning Willem-Alexander start aanleg eerste deel landelijk waterstofnetwerk

Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander verricht op vrijdagmiddag 27 oktober op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam de starthandeling voor de aanleg van het eerste deel van het landelijke waterstofnetwerk. Dit landelijke waterstofnetwerk verbindt vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar en met Duitsland en België en wordt gerealiseerd door Gasuniedochter HyNetwork Services. Tijdens de startbijeenkomst is ook minister Jetten voor Klimaat en Energie aanwezig.

Waterstof speelt een cruciale rol bij de verduurzaming van de industrie en transportsector. Eén van de randvoorwaarden voor de ontwikkeling van en waterstofmarkt is de infrastructuur voor transport en opslag. Door als eerste Europese land de infrastructuur voor waterstof op orde te hebben, kan Nederland een belangrijk knooppunt voor duurzame energie zijn.
 
Het eerste deel van het waterstofnetwerk, een traject van meer dan 30 kilometer, loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, en is naar verwachting in 2025 operationeel. Het landelijke netwerk krijgt uiteindelijk een lengte van 1.200 kilometer en bestaat grotendeels uit bestaande aardgasleidingen die zullen worden hergebruikt. Het netwerk zal verbindingen hebben met grootschalige waterstof productiefaciliteiten, importterminals in de zeehavens en bedrijven in binnen- en buitenland die waterstof gaan gebruiken om te verduurzamen.
 
Tijdens het programma houden onder meer Gasunie CEO Han Fennema en minister Jetten een toespraak. Ook is er een gesprek tussen vertegenwoordigers vanuit de industrie en maatschappelijke organisaties over het belang van waterstof. Na de officiële start krijgt Koning Willem-Alexander een rondleiding over de bouwplaats waarbij medewerkers van Gasunie onder meer vertellen over de speciale techniek om waterstofleidingen aan te boren. Aansluitend spreekt de Koning met diverse betrokkenen over de verduurzaming van het bedrijfsleven, de rol van waterstof binnen een duurzaam energiesysteem, het transport van waterstof en over importmogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.