Ads Top

Bouw nieuw elektriciteitsstation Zuidplaspolder bij Zevenhuizen gestart


TenneT, Liander en Stedin zijn begonnen met de bouw van het nieuwe elektriciteitsstation in de Zuidplaspolder bij Zevenhuizen. Als de werkzaamheden eind 2025 zijn afgerond, zorgt dit voor een aanzienlijke vergroting van de transportcapaciteit van elektriciteit in de regio.

In Zevenhuizen, Waddinxveen, Boskoop, Moerkapelle en Hazerswoude-dorp kunnen bedrijven worden aangesloten die nu op de wachtlijst staan als gevolg van de congestie op het elektriciteitsnet en wordt ruimte gecreëerd voor meer nieuwbouw in de regio.

Door met een grote hamer symbolisch de eerste paal in de grond te slaan, gaven de netbeheerders en de gemeente Zuidplas officieel het startsein voor de bouw van het nieuwe elektriciteitsstation. Frank Wester (TenneT), Monique Hoogwijk (Liander) en Maarten Bijl (Stedin) vertegenwoordigden de netbeheerders. Namens de gemeente Zuidplas waren wethouders Wybe Zijlstra en Jan Willem Schuurman aanwezig.

Op het terrein van het elektriciteitsstation Zuidplaspolder komen meerdere transformatoren te staan. Voor Liander worden drie transformatoren van 80 megavoltampère (MVA) in bedrijf genomen en 1 als backup. Stedin neemt twee transformatoren van 90 MVA in bedrijf en een als backup. Zo blijft in geval van storing of onderhoud de levering van elektriciteit gegarandeerd.

TenneT bouwt op het terrein een zogeheten schakeltuin. Deze is nodig om hoogspanningslijnen en componenten op het station aan of af te schakelen. De totale oppervlakte van het terrein van het nieuwe station is ongeveer 7 hectare (67.000 m2).

Bij het ontwerp van het station is er veel aandacht besteed aan de landschappelijke inpassing en het vergroten van de biodiversiteit. Zo worden de gebouwen afgewerkt met groene stenen in vier verschillende tinten, aansluitend bij de landelijke omgeving. Na de bouwfase wordt het terrein ingericht met natuurlijke oevers en rietbeplanting en komt er een kruidenrijk grasveld, nestkasten voor torenvalken en uilen en een strook voor insecten. Dit om de biodiversiteit rond het station te versterken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.