Ads Top

Holland Solar niet blij met ban zonneweides Overijssel

Onlangs nam de provincie Overijssel het besluit om zonneweides op landbouwgrond voorlopig te verbieden. Op dit moment worden op landelijk niveau afspraken gemaakt over voorwaardes waaraan zonneweides moeten voldoen en daarom roept Holland Solar de provincie op om het landelijke overleg over verdere normering van zonneweides voort te zetten, de uitkomsten daarvan over te nemen en lopende projecten niet te frustreren. Samen met NVDE en Energie Nederland hebben ze deze boodschap in een brief aan de gedeputeerden toegestuurd.

Met de ban op zonneweides op landbouwgrond brengt de Provincie toekomstige RES-ambities in het gedrang. Zo lieten ook verschillende gemeenteambtenaren weten. In de Overijsselse RES regio’s zijn veel plannen gemaakt voor het ontwikkelen van zonneweides. En die staan met het besluit van de provincie op het spel. Ook voor projecten die zich al in de ontwikkelfase bevinden is nu veel onzekerheid ontstaan.  

Daarnaast laat Holland Solar weten dat de ban geen recht doet aan boeren die hun bedrijf met een zonneveld duurzaam willen veranderen, aan de kansen om met zonneparken ook natuur te ontwikkelen, aan de initiatieven van lokale burgercoöperaties en aan de noodzaak om veel meer hernieuwbare elektriciteit te produceren om zo klimaatverandering te stoppen.

In de maatschappelijke discussie worden zonne-energie en landbouw vaak lijnrecht tegenover elkaar gezet. Dit is onterecht. Zonne-energie biedt agrariërs een stabiele en voorspelbare inkomstenstroom. Met deze extra inkomstenbron ontstaat er financiële ruimte om te innoveren en te blijven boeren. Daarnaast, kan met innovatieve technieken zonne-energie intelligent in agrarische activiteiten worden geïntegreerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.