Ads Top

Deel Binckhorst in Den Haag krijgt duurzaam warmte- en koudenet Heijmans-Essent

De combinatie Heijmans-Essent en de gemeente Den Haag tekenden een overeenkomst voor het tweede grote duurzame warmte- en koudenet van Den Haag. Alle gebouwen en woningen die de komende 15 jaar tussen het Trekvlietplein en de Maanweg in de wijk Binckhorst komen, krijgen een aansluiting op het duurzame warmte- en koudenet.

Het gaat om 5.000 tot 7.500 woningen en circa 110.000 m2 voorzieningen zoals kantoren, winkels en horeca. Daarnaast kan bestaande bouw ook aansluiten. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de energietransitie-ambities van de stad Den Haag.

De gemeente wil zoveel mogelijk lokale hernieuwbare energiebronnen inzetten voor de energievoorziening in de stad. Dit past precies in de visie van Heijmans-Essent. Na een Europese aanbesteding van de gemeente Den Haag verkreeg de combinatie de opdracht. Die omvat het exclusieve recht om voor eigen rekening en risico het warmte- en koudenet te ontwerpen, realiseren en exploiteren. Vooral de lage CO2-uitstoot, betaalbaarheid voor toekomstige bewoners en ondernemers en de klanttevredenheid aanpak waren doorslaggevend bij de keuze voor Heijmans-Essent.

Heijmans-Essent zet een combinatie van bodemenergie (WKO) en aquathermie in. Met deze tweede techniek onttrekt men warmte uit oppervlaktewater van de Trekvliet en uit drinkwater. Het is uniek in Nederland dat op deze schaal warmte uit drinkwater onttrokken wordt. Met deze twee bronnen zorgt het warmte- en koudenet voor een energiezuinige, robuuste en betaalbare energievoorziening in de wijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.