Ads Top

Netbeheerders investeren vanaf 2025 jaarlijks 8 miljard euro

De verwachting is dat in 2030 ongeveer 85 procent van onze elektriciteitsproductie uit duurzame energie komt. Deze ambitie vergt grootschalige investeringen in het elektriciteitsnet, duurzame opwek en een grote omslag naar elektrificatie in de industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving. Vanaf nu tot en met 2030 wordt een investeringsprognose van 60 miljard euro voorzien voor het Nederlandse energiesysteem.

Er wordt volop gewerkt aan uitbreidingen van het energiesysteem. In de afgelopen drie jaar hebben netbeheerders hun investeringen verdubbeld. Ook de komende jaren wordt er steeds meer geïnvesteerd in kabels, stations en hoogspanningslijnen om de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk uit te breiden. Deze investeringen lopen voor de gezamenlijke netbeheerders de komende jaren op tot €8mld per jaar.

Omdat de kosten voor het elektriciteitsnet harder stijgen dan het aantal aansluitingen, zullen de netbeheerkosten per aansluiting toenemen. Voor gasaansluitingen geldt dat het gasverbruik daalt, maar door toenemende verwijderingskosten en een minder snelle daling van piekcapaciteiten nemen de kosten niet af. Als gevolg stijgen komende jaren zowel de netbeheerkosten voor elektriciteits- als gasaansluitingen, waarvan de laatste in beperkte mate.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.