Ads Top

Tips voor koele woning

Actieve koeling in woningen, bijvoorbeeld met behulp van een airco, is vaak niet nodig. Reden om met energiebesparende oplossingen te komen waarmee opwarming van de woning grotendeels voorkomen kan worden en het energiegebruik van de airco kan worden verminderd, adviseert TNO.

Door opwarming van het klimaat kunnen er vaker hete perioden voorkomen en kunnen woningen vaker onaangenaam hoge temperaturen aannemen. Bij verbeterde isolatie van woningen moet ook extra rekening worden gehouden met zonwering. Isolatie houdt de temperatuur van buiten namelijk wel tegen, maar als de zon naar binnen schijnt wordt de woning van binnenuit opgewarmd waarna de isolatie deze weer vasthoudt. Koeling kan zo een substantieel aandeel in het energiegebruik van huishoudens gaan vormen.

Er zijn twee hele effectieve manieren die hitte in de woning in veel gevallen kunnen voorkomen en die geen energie kosten:

Voorkom dat de zon de woning van binnenuit opwarmt door aan de buitenkant van de woning zonwering aan te brengen (zie het tekstkader ‘effectieve zonwering’). Zonwering aan de binnenkant werkt veel minder goed.

Ventileer de woning als het buiten kouder is dan binnen door ramen en deuren van verschillende zijden van de woning tegen elkaar open te zetten. Als het buiten warmer is dan binnen, houd ze dan gesloten! Door het windje wat ontstaat lijkt het dan wel alsof het koeler wordt, maar eigenlijk warmt de woning op. Je kan de luchtstroming versterken door een ventilator voor de raamopening aan de warme kant te zetten en deze naar buiten te laten blazen.

Dit vergt volgens TNO wel een actieve houding: zonwering naar beneden doen voordat de zon naar binnen schijnt, deuren en ramen op de juiste momenten openen en weer dicht doen. In warmere landen is dit gebruikelijk. Daar zijn woningen ook meer aangepast aan hitte met bijvoorbeeld kleine ramen en witte gevels en daken om het zonlicht te reflecteren. Zelfs in het oude Perzië gebruikte men al vernuftige koelsystemen voor hun woningen zonder energie te gebruiken.

1 opmerking:

  1. Het probleem bij veel woningen is, dat deze heel goed geisoleerd zijn om warmte vast te houden. Mijn huis (opgeleverd in 2000) warmt bijzonder snel op en vervolgens raken we de warmte maar heel moeilijk kwijt. De genoemde tips passen wij toe, maar met de steeds hetere lentes en zomers houden we het graag koel met onze airco.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.