Ads Top

TenneT rondt onderzoek netcongestie in september af

Netbeheerder TenneT verwacht dat de lopende onderzoeken naar congestiemanagement vanaf september worden afgerond.

TenneT heeft afgelopen jaar congestieonderzoeken aangekondigd voor Brabant-Limburg, Friesland en Flevoland-Gelderland-Utrecht. Door de snelle groei van met name duurzame productie zijn in verschillende regio’s knelpunten ontstaan.

De netbeheerder start dan een onderzoek naar de mogelijkheden om congestiemanagement toe te passen. Met congestiemanagement, waarbij flexibiliteit een belangrijke rol speelt, kan het bestaande net beter worden benut en ontstaat er ruimte voor nieuwe initiatieven. Het toepassen van congestiemanagement is een tijdelijke maatregel op weg naar structurele netversterkingen.

De onderzoeken zijn volop in uitvoering. Daarbij wordt onder meer gekeken in hoeverre het netwerk geschikt is om het systeem toe te passen. Verder wordt er een uitgebreide marktverkenning gedaan in de verschillende gebieden, waarbij wordt gekeken naar partijen die flexibel vermogen kunnen aanbieden.

Onderdeel van de marktverkenning zijn de recent gepubliceerde consultaties. In de lopende onderzoeken worden verder ook de laatste inzichten meegenomen uit de nieuwe Netcode, die afgelopen week door de ACM is gepubliceerd. Deze nieuwe code geeft meer ruimte voor het toepassen van congestiemanagement. Netbeheerders krijgen hierbij zes maanden de tijd om dit te implementeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.