Ads Top

Eén kilometer warmteleiding dertig meter diep onder A35 door

Duurzame warmte slim inzetten om grotendeels van het aardgas af te kunnen. Koninklijke Grolsch en Twence gaan het realiseren.

Om warmte te kunnen leveren aan Koninklijke Grolsch wordt er een warmteleiding aangelegd. Deze loopt ondergronds vanaf de Warmtekrachtcentrale Ennatuurlijk over industrieterrein de Marssteden in Enschede. Maar hoe kom je bij Grolsch als daar een drukke verkeersader, ofwel de A35, kruist? Eronderdoor dus!

Een grote operatie, want er vond twee keer een boring en twee keer een intrekoperatie plaats voor een aanvoer- én een afvoerleiding. Het doel? Warm water heen, afgekoeld water retour om weer op te kunnen warmen. Eén leiding van vijfhonderd meter is, onder begeleiding van vier kranen, richting Grolsch getrokken. Op dertig meter diepte.

Vanaf eind 2022 kan de warmte door Koninklijke Grolsch worden ingezet. Hierdoor wordt haar CO2-emissie met 72 procent gereduceerd: zo’n 5.500 ton per jaar. Dat is vergelijkbaar met het gasverbruik van 1.800 huishoudens. Twee derde van de warmtevraag van Koninklijke Grolsch wordt dan ingevuld met warmte van Twence.Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.