Ads Top

Slimme thuisbatterij laat consument geld verdienen met zonnestroom

 

Een slimme thuisbatterij uit Nederland waarmee bezitters van zonnepanelen in de toekomst niet alleen hun eigen stroom van het dak opslaan, maar ook geld kunnen verdienen op de elektriciteitsmarkt. Dat is wat startup Charged heeft ontwikkeld met zijn Sessy thuisbatterij.

Om de kleine plug & play batterij op de markt te kunnen brengen is het bedrijf een crowdfundingactie gestart onder klanten. Als er voldoende Sessy’s zijn besteld, kan Charged de markt op.

Bij de batterij hoort een slimme lezer die de uurprijzen van elektriciteit in de gaten houdt. Die laadt de batterij op bij gunstige of zelfs negatieve stroomprijzen en levert zoveel mogelijk zonnestroom aan het net als de prijzen hoog zijn.

Overal in de wereld schaffen bezitters van zonnepanelen een thuisbatterij aan om hun overtollige energie op te slaan voor de momenten dat de zon niet schijnt. Bijvoorbeeld van bekende merken als SolarEdge of Tesla. Accu’s hebben diverse voordelen. Ze zorgen ervoor dat consumenten hun eigen zonne-energie gebruiken, zodat het overbelaste elektriciteitsnet niet nog meer overbelast raakt. Door eigen stroom op te slaan voor later gebruik hoeven CO2-uitstotende kolencentrales niet te blijven draaien tijdens periodes dat er geen wind of zon is. Ook helpen batterijen al te grote wisselingen in spanningen op het net op te vangen.

In Nederland is de markt voor thuisbatterijen echter nog niet zo ontwikkeld. Volgens de consumentenbond is de aanschaf van zo’n batterij nog niet rendabel vanwege de salderingsregeling. Die stelt dat consumenten hun overtollige zonne-energie mogen terugleveren aan het net en kunnen aftrekken van hun eigen stroomverbruik. Daar verdienen ze meer aan dan aan met het zelf opslaan van stroom.

Die salderingsregeling wordt echter vanaf 2025 afgebouwd . Dan mogen bezitters van zonnepanelen nog maar 64 procent van hun eigen stroomrekening aftrekken. In 2031 is dat nul en krijgen ze van hun energieleverancier alleen nog maar een redelijke prijs voor hun opgewekte stroom.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.