Ads Top

WISE: 5 miljard voor nieuwe kerncentrales is geldverspilling

Minister Jetten zet de planvorming voor twee extra kerncentrales door. De 5 miljard euro die hiervoor is gereserveerd is verspilling van belastinggeld.

Dat geld kan beter gebruikt worden voor een duurzaam alternatief. Energiebesparing, meer zonne- en windenergie en het ontwikkelen van opslagtechnieken moeten centraal staan, zo stellen WISE, Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties.

Het huidige plan levert niet meer op dan een stapel rapporten waar niets nieuws in staat. Kernenergie duurt te lang, is duur en zadelt ons op met gevaarlijk radioactief afval.

De milieuorganisaties waarschuwen dat de energietransitie door inzet op kernenergie vertraging op kan lopen.  Het duurt zeker 15 jaar voordat vergunningverlening en bouw van een kerncentrale zijn afgerond. Zolang kan de klimaatcrisis niet wachten.

De milieuorganisaties roepen het kabinet daarom op de planvorming voor kerncentrales te staken en de gereserveerde 5 miljard te gebruiken voor het aanpakken van energiearmoede bij burgers en het ontwikkelen van een duurzaam elektriciteitssysteem.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.