Ads Top

Verkoop hout- en pelletkachels groeit

Met de stijging van de aardgasprijzen sinds de zomer van 2021 is de vraag naar hout- en pelletkachels gestaag meegegroeid. De verhogingen van de aardgasprijzen in combinatie met de leveringsonzekerheid laten een groei van het aantal verkochte hout- en pelletkachels van zo’n 30 procent zien. Het aantal gasgestookte haarden en kachels is daarentegen sterk teruggelopen, zo blijkt uit de verkoopcijfers van de leden van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK).

Strengere regels voor haarden en kachels, het invoeren van Ecodesign, de verminderde behoefte aan verwarming door het stijgen van temperaturen en betere isolatie van woningen en het ontbreken van rookkanalen in nieuwbouwwoningen. Gezamenlijk zorgden deze trends ervoor dat het houtverbruik in (open) haarden en kachels voor gebruik binnenshuis tot medio 2021 dalende was. Voor pelletkachels kwam de markt door een subsidieregeling tussen 2016-2019 op.

Na het stopzetten van de subsidie viel de markt direct terug met 50 procent. De zomer van 2021 bracht een kentering in die dalende markt in beeld; vermoedelijke oorzaken zijn de aardgasprijzen en de leveringsonzekerheid van aardgas.

De sterke consumentenvraag houdt aan. Tegelijk is de productiecapaciteit bij de fabrikanten beperkt en dat geldt ook voor de installatiecapaciteit van toestellen door installateurs. Er zijn leverproblemen door een algemeen gebrek aan onderdelen (staal, elektronica, glas, etc.) en opschalen is – ook in deze branche – door personeelsgebrek niet mogelijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.