Ads Top

DNB: Hogere energiekosten krijgen beperkt vat op bedrijfswinsten

 

De sterk gestegen energieprijzen krijgen op macroniveau beperkt vat op de winstgevendheid van Nederlandse bedrijven. Zelfs in een extreem scenario blijven de negatieve gevolgen te overzien. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde analyse van DNB.

Slechts enkele sectoren, zoals de metaal en de chemie, worden relatief hard geraakt.

De groothandelsprijzen voor gas en elektra zijn sinds juli vorig jaar met respectievelijk 300 en 200 procent gestegen. Deze hogere groothandelsprijzen leiden ook tot hogere energieprijzen voor ondernemingen (de zogenoemde transactieprijs), zij het in mindere mate. Een deel van het energieverbruik is namelijk vastgelegd in langer lopende contracten en bovendien berekenen energieleveranciers prijsstijgingen niet altijd direct door. Daarom stijgen de transactieprijzen (die bedrijven betalen voor gas en elektra) trager dan de groothandelsprijzen.

Op macroniveau lijken de gevolgen van de energieprijsstijgingen beperkt. Zelfs in het ernstigste scenario neemt het aandeel verlieslatende bedrijven slechts met 5,6 procentpunt toe. Ter vergelijking, in 2009, ten tijde van de kredietcrisis, bedroeg het percentage verlieslatende bedrijven 34,6 procent.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.