Ads Top

Vlaming verbruikte 8 procent minder elektriciteit en 13 procent minder gas

In de voorbije eerste jaarhelft stuurden de Vlaamse gezinnen naast hun gasverbruik ook hun elektriciteitsverbruik bij. Dat daalde zelfs gemiddeld met 8,4% per maand ten opzichte van 2021.

Voor aardgas zette de eerder vastgestelde daling van januari en februari zich verder door met gemiddeld 12,7 procent per maand. Opvallend: gezinnen met zonnepanelen slaagden erin om meer van hun zonnestroom onmiddellijk te verbruiken: 11 procent gemiddeld meer. Voor de zonnige maand mei gaat het zelfs om 21 proent meer.

De 50.000 digitale elektriciteitsmeters bij Vlaamse gezinnen zonder zonnepanelen registreerden een structurele daling van het elektriciteitsverbruik. Voor elk van de voorbije zes maanden draait de daling gemiddeld 8,4 procent ten opzichte van dezelfde jaarhelft in 2021 (7 procent in januari en april, 9% in februari en maart, 10 procent in april, 12 procent in mei en 5 procent in juni). Gemiddeld genomen daalt het verbruik tussen de 0,38 en 0,92 kilowattuur (kWh) per dag. Een ‘thuiswerkeffect’, met meer elektriciteitsverbruik in de coronamaanden januari en februari en minder in de maanden erna, kon niet worden vastgesteld. De daling was merkbaar in zowel in de piek- als de daluren en in alle provincies.

De cijfers komen uit een interne en anonieme data-analyse van Fluvius bij een grote groep digitale energiemeters, opgesteld bij gezinnen over heel Vlaanderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.