Ads Top

Nederland maatregelen om thuis energie te besparen

Van tochtstrips tot isolatie: bijna twee derde van de Nederlanders nam het afgelopen jaar maatregelen om thuis te besparen op energie, zodat de energierekening lager werd. Van deze groep nam 54 procent kleine maatregelen. Zij plaatsten bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en/of hielden de deuren goed dicht. 12 procent van de Nederlanders die thuis maatregelen nam, pakte het groter aan en plaatste bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie en/of een waterpomp.

Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 1000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Zet je de temperatuur een graad lager, dan scheelt je dat zo zes à zeven procent op je gasverbruik, wat voor een standaardhuishouden uitkomt op honderden kuubs gas en dus honderden euro's per jaar.

In de zomer neemt het gasverbruik automatisch af, maar je kunt nog wel letten op het gebruik van je elektriciteit. Iets heel eenvoudigs als een theemuts of een goede thermosfles scheelt je tientallen kWh per jaar omdat je dan niet meer voor ieder kopje thee de waterkoker aanzet. Daarnaast kun je bijvoorbeeld in de daluren een was draaien.

Het kabinet verbeterde onlangs de voorwaarden om in aanmerking te komen voor duurzame leningen en/of subsidies. De overheid stelt tot 2030 miljoenen euro's beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatie en de aansluiting op het warmtenet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.