Ads Top

Contracten voor levering van LNG in Eemshaven vastgelegd

 

Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal heeft de eerste klanten gecontracteerd die via de Eemshaven LNG (vloeibaar aardgas) gaan leveren.

ČEZ a.s. en Shell Western LNG B.V. hebben gezamenlijk 7 miljard m3 (Bcm) per jaar aan capaciteit gecontracteerd. Hiermee is een belangrijke voorwaarde rondom zekerheid voor de levering van LNG vastgelegd.

EemsEnergyTerminal verwacht dat de resterende 1 Bcm van de capaciteit in de komende maanden zal worden verkocht.

Tot dit jaar had Nederland alleen een LNG-terminal in de haven van Rotterdam. Met de uitbreiding in de Eemshaven en de optimalisatie van de terminal in Rotterdam verdubbelt de importcapaciteit voor LNG.

De nieuwe LNG-terminal in de Eemshaven zal bestaan uit twee drijvende FRSU’s (Floating Storage and Regasification Units): de Exmar S188 en de Golar Igloo. Onlangs is de S188 aangekomen in de haven Rotterdam waar ze zal worden klaargemaakt voor haar taken in de Eemshaven.

De verwachting is dat beide FSRU's eind augustus in de Eemshaven aankomen. De Golar Igloo zal als eerste een aansluiting krijgen op het Nederlandse aardgasnet, daarna volgt de S188. Samen hebben de twee FSRU's een doorvoercapaciteit van ongeveer 8 BCM per jaar, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de voorzieningszekerheid en een afnemende afhankelijkheid van Russisch gas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.