Ads Top

Gasunie: Deze winter geen tekort in Nederland bij wegvallen Russisch aardgas

Er hoeft de komende winter in Nederland geen gastekort hop te treden, mits voldaan wordt aan een aantal randvoorwaarden. Gasunie verwacht daarom dat verplichte afschakeling van gebruikers in de komende winter niet nodig is.

Een eventuele uitval van de leveringen van Russisch aardgas aan Europa kan voor Nederlandse gebruikers voldoende worden opgevangen in de aankomende winter.

Belangrijke redenen voor dit optimisme: de huidige circa 20 procent lagere marktvraag vanwege de hoge gasprijzen houdt aan. Er is verder geen capaciteitsbegrenzing op de Nederlandse kolencentrales. De Nederlandse LNG-capaciteit wordt bovendien verdubbeld door de uitbreiding van Gate Terminal en de nieuwe EemsEnergy Terminal die door Gasunie wordt ontwikkeld;. De LNG-terminals in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk blijven, zoals nu, volledig benut.

De import van aardgas door Duitsland vanuit Nederland is maximaal 35 miljard m3. Meer kan het Duitse gasnetwerk van west naar oost niet transporteren.  

GTS maakt wel een aantal voorbehouden. Bij een koude winter of tegenvallers in het LNG-aanbod kan de praktijk straks sterk afwijken van de cijfers waarmee is gerekend. Om de gasopslagen voor het daaropvolgende stookseizoen (vanaf oktober 2023) tot het dan gewenste niveau van 90 procent te vullen zijn aanvullende maatregelen nodig.

Gasunie heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan alternatieven voor Russisch aardgas. Nog dit kalenderjaar verdubbelt de LNG-importcapaciteit van Nederland via Gate Terminal en de nieuwe EemsEnergy Terminal van circa 12 miljard m3 naar 24 miljard m3. Daarnaast is er regelmatig overleg met omringende netbeheerders om operationele optimalisaties door te voeren zodat de transportflow van west naar oost nog verder uitgebreid kan worden.

Foto Anrefo

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.