Ads Top

Stedin merkt gevolgen hoge energieprijs

Netbeheerder Stedin investeerde in het eerste halfjaar van 2022 324 miljoen in het uitbreiden, verzwaren en onderhouden van haar gas- en elektriciteitsnetten. Dit is 20 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo schrijft het netwerkbedrijf vandaag in haar halfjaarbericht.

Mede door de hoge energieprijzen viel het bedrijfsresultaat lager uit dan verwacht op 39 miljoen. Vanwege de oplopende energieprijzen is de verwachting dat de netverliezen nog verder oplopen in het tweede halfjaar van 2022.

Door de sterke economische groei en de oorlog in Oekraïne stegen de gas- en elektriciteitsprijzen sinds eind vorig jaar. Dit betekent ook dat de netverlieskosten, de kosten voor het verlies aan stroom door onder meer transport en energiediefstal, voor Stedin meer dan verdrievoudigd zijn ten opzichte van vorig jaar. De netverlieskosten bedroegen 89 miljoen in het eerste halfjaar, in 2021 was dit 25 miljoen.

Klanten verduurzamen steeds meer. Zo steeg het aantal uitgevoerde verzwaringen van elektriciteitsaansluitingen door Stedin in het eerste halfjaar met 70 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat geldt ook voor het aantal verwijderingen van gasaansluitingen voor de energietransitie. Dit steeg met 58 tot 4.578 verwijderde aansluitingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.