Ads Top

Sportcampus Leidsche Rijn volledig aardgasvrij met waterbuffers als batterij

De Sportcampus in Leidsche Rijn wordt het eerste grote bestaande gebouw in Nederland dat volledig aardgasvrij en energieneutraal is, zonder het netwerk te overbelasten. En dat op een innovatieve manier.

Met drie enorme waterbuffers die zonne-energie opslaan en werken als batterij. Wethouder Eelco Eerenberg (Vastgoed) gaf maandag de aftrap voor de aanleg van deze waterbuffers.

Energieopslag met waterbuffers heeft een groot voordeel ten opzichte van andere groene energie. Alleen gebruik maken van zonnepanelen of windmolens zorgt namelijk voor een tijdelijk piekbelasting van het energienetwerk. Als de zon niet schijnt of het niet hard waait is er juist weer een gebrek aan energie. Met deze waterbuffers daarentegen maken we het mogelijk om energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is.

De bijna 300 zonnecollectoren en 700 zonnepanelen die op het dak liggen wekken de energie op. Die energie wordt door middel van een innovatief systeem opgeslagen in de waterbuffers. De buffers hebben een afmeting van ongeveer twee wedstrijdzwembaden en zijn gevuld met zowel warm als koel water. De energie die voor de koeling nodig is komt eveneens uit de zon. De energie die bij de productie van koeling over is, wordt weer als warmte opgeslagen voor de winter. Het concept komt van een bedrijf uit Zundert, HoCoSto, dat ook de uitvoering doet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.