Ads Top

Variabele energietarieven stegen ondanks BTW-verlaging 7 procent

Ondanks de BTW-verlaging van 12 procent stegen de variabele energietarieven gemiddeld 7 procent in vergelijking met begin dit jaar.

Consumentenorganisatie de Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van acht grote energieleveranciers en concludeert dat consumenten ondanks overheidssteun in de vorm van een tijdelijke BTW-verlaging op de energiebelasting nog steeds met een lastenverzwaring te maken hebben.

Sterker nog: de situatie in de energiemarkt verergert nu steeds meer energiebedrijven ervoor kiezen om maandelijkse tariefwijzigingen door te voeren.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond maakt zich grote zorgen: Met de koude maanden in het vooruitzicht zullen honderdduizenden consumenten die nu al amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen maandelijks een nóg hogere energierekening voorgeschoteld krijgen.

De overheid heeft de BTW op de energiebelasting tot het eind van het jaar verlaagd van 21 naar 9 procent, maar dat is niet voldoende om de stijgende energiekosten op te vangen. Voor stroom betalen huishoudens sinds juli 6 procent meer dan in januari. Voor gas is een stijging van 8 procent waarneembaar.

Een Nederlands huishouden verbruikt volgens onderzoek van Milieu Centraal jaarlijks gemiddeld 1.169 kubieke meter gas en 2.479 kilowattuur elektriciteit. Met de huidige verhogingen zorgt dat ervoor dat een huishouden 198,73 euro meer betaalt voor het gasverbruik (1.169 kuub x € 0,17). Voor stroom zijn consumenten 74,37 euro meer kwijt (2.479 kilowattuur x € 0,03).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.