Ads Top

Investeringen Alliander en Enexis nemen verder toe

In het eerste half jaar van 2022 heeft netwerkbedrijf Alliander 579 miljoen euro geïnvesteerd in met name het uitbreiden van het gas- en elektriciteitsnetwerk. Dat is 114 miljoen meer dan in het eerste half jaar van 2021. Daarmee is wederom meer werk verzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijfsresultaat bleef stabiel en komt uit op 168 miljoen ten opzichte van 169 miljoen in de eerst helft van 2021.

Het nettoresultaat van Alliander is in het eerste halfjaar van 2022 uitgekomen op 107 miljoen en is daarmee 12 miljoen lager dan vorig jaar (2021: 119 miljoen). De bedrijfsopbrengsten over de eerste zes maanden zijn met 14 miljoen gestegen naar 1.095 miljoen (2021: 1.081 miljoen).

De totale bedrijfskosten zijn het afgelopen halfjaar met 15 miljoen opgelopen ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Dit komt met name door hogere kosten voor netverliezen als gevolg van de stijgende energieprijzen. Ook door stijgende inkoopkosten bij TenneT liepen de bedrijfskosten op. Daar staat tegenover dat door het afschaffen van de precarioheffing, er geen precariolasten meer zijn betaald.

In het eerste halfjaar van 2022 werden 593 nieuwe transformatorhuisjes gebouwd, 77 meer dan in het eerste halfjaar van 2021 (+15%). Ook is 918 kilometer kabel gelegd, wat 131 kilometer (+17%) meer is dan in dezelfde periode vorig jaar.

In het eerste halfjaar van 2022 heeft Enexis Netbeheer 462 miljoen euro uitgegeven aan het elektriciteitsnet. Er is in deze periode maar liefst 879 megawatt (MW) aan duurzaam opgewekte energie op land aangesloten, waarmee ruim 240.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

De voorlopige stop voor (nieuwe) grootverbruikers in Noord-Brabant en Limburg heeft grote impact voor grootzakelijke klanten van Enexis Netbeheer in deze provincies. Nieuwe bedrijven met een grote elektriciteitsvraag kunnen voorlopig geen aansluiting met transportcapaciteit krijgen. Dat geldt ook voor bestaande zakelijke klanten die fors willen uitbreiden of met nieuwe duurzame initiatieven energie willen terug leveren.

Naast dat Enexis Netbeheer onverminderd doorgaat met het uitbreiden van het elektriciteitsnet, kijkt de netbeheerder samen met haar klanten naar innovatieve oplossingen om het bestaande net zo efficiënt mogelijk in te zetten. Zo doet de netbeheerder onderzoek naar congestiemanagement en kijkt het bedrijf naar de inzet van tijdgebonden contracten met klanten, waarmee het mogelijk wordt om de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet ook buiten de piekmomenten optimaal te benutten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.