Ads Top

Netbeheerder Stedin plaatst om de dag een nieuw trafohuisje

Stedin plaatst dit jaar 150 nieuwe trafohuisjes in haar verzorgingsgebied. Dat is ongeveer om de dag één nieuw huisje. Steeds meer mensen verduurzamen hun huis of bedrijf. Daarmee stijgt de vraag naar elektriciteit.

Stedin beheert al zo’n 26.500 trafohuisjes in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Ze kunnen van uiterlijk en formaat erg verschillen, maar de meeste zijn ongeveer 2,5 bij 3 meter. In het trafohuisje wordt middenspanning omgezet naar laagspanning, zodat het gebruikt kan worden in huis. Daarnaast maken ze ook het laden van auto’s in de buurt mogelijk en transporteren de duurzame elektriciteit van de zonnepanelen die op de daken liggen. Een trafohuisje is dus een onmisbaar knooppunt voor de energievoorziening in de buurt en cruciaal voor de verduurzaming van huizen.

Begin dit jaar hadden ruim 337.000 huishoudens in het verzorgingsgebied van Stedin zonnepanelen. Dat is 23 procent meer dan het jaar ervoor. Al die panelen samen hebben een vermogen van 1.232 megawattpiek. Die leveren in een jaar net zoveel stroom als alle huizen in Rotterdam of twee keer de stad Utrecht in een jaar gebruiken.

Het elektriciteitsnet hoeft niet alleen uitgebreid te worden voor zonnepanelen, maar ook voor zware elektrische apparaten in huis zoals, een inductiekookplaat, laadpaal of warmtepomp. Hiervoor is vaak een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Ook de aanvragen voor verzwaringen krijgt Stedin steeds meer. Normaal gesproken ligt dit rond de 450 verzoeken per week en dat steeg begin dit jaar soms naar meer dan 600 verzoeken per week.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.