Ads Top

Personenauto die tijdens het rijden meer CO₂ opvangt dan uitstoot

Studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven heeft een duurzame elektrische personenauto ontwikkeld die tijdens het rijden meer koolstofdioxide (CO2) opvangt dan uitstoot.

Het gaat om een prototype, Zem genaamd, dat de lucht zuivert via een speciaal filter. Door de afgevangen CO2 op te slaan en vervolgens af te voeren, kan Zem bijdragen aan het verminderen van de opwarming van de aarde. De studenten gaan het voertuig de komende jaren verder verbeteren,

De transportsector is een grote vervuiler en produceerde een paar jaar geleden ongeveer een kwart van de totale CO2-uitstoot van de EU. Personenauto’s zijn verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van deze uitstoot.

Via een speciaal filter kan de auto bij 20.000 reiskilometers paar jaar 2 kilogram CO2 afvangen. Dat wil zeggen dat tien auto’s net zoveel koolstofdioxide kunnen opslaan als een gemiddelde boom. Dat lijkt misschien niet veel, maar de totale opbrengst is aanzienlijk als je het straks op grote schaal in elke personenauto zou toepassen, stelt het team. Er rijden immers meer dan een miljard personenauto’s op aarde rond, die op deze manier tijdens het rijden netto CO2 kunnen afvangen in plaats van uitstoten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.