Ads Top

Gasunie: Stabiel halfjaarresultaat ondanks turbulente tijden

De omzet van Gasunie over het eerste halfjaar van 2022 is uitgekomen op 897 miljoen euro; 25 procent meer dan een jaar eerder.

De omzetstijging hangt samen met de veranderde gasstromen in Europa sinds de Russische inval in Oekraïne. Hierdoor was er meer vraag naar capaciteit bij Gasunie Transport Services (GTS) en Gasunie Deutschland (GUD).

Door de veranderde gasstromen namen ook de inkomsten van dochter BBL Company toe. Het bedrijfsresultaat van Gasunie steeg met 3 procent naar 474 miljoen. Door de opgelopen energieprijzen zijn de kosten van kwaliteitsconversie en gastransport sterk gestegen. Ook de gestegen kosten voor materiaalinkoop zijn zichtbaar in het bedrijfsresultaat.

Gasunie vervoerde in de eerste helft van 2022 573 TWh aardgas; 3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Nederland werd door GTS 15 procent minder getransporteerd. Door aanzienlijk hogere gasprijzen en warmer weer namen industrieën, elektriciteitscentrales en regionale netbeheerders minder gas af.

De transportvolumes naar de gasopslagen en naar Duitsland lagen juist hoger. In Duitsland vervoerde GUD 38 procent meer aardgas, met name door gestegen importstromen uit Noorwegen. De inkomsten van GTS en GUD worden niet bepaald door de getransporteerde volumes, maar door de toezichthouders en zijn afhankelijk van de hoeveelheid transportcapaciteit die zij aan marktpartijen verkopen.  


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.