Ads Top

Kabinet zet in op zoveel mogelijk vullen gasopslagen


In totaal zullen acht bedrijven gebruiken maken van de subsidieregeling voor het vullen van gasopslag Bergermeer. De subsidieregeling stond afgelopen maand open en vergoedt naast de opslagkosten het eventuele verschil tussen de huidige gasprijzen en de mogelijk lagere prijzen in de winter.

In totaal wordt 12,6 TWh gevuld door bedrijven die gebruik maken van de subsidieregeling. Daarnaast zijn  zeven bedrijven de gehuurde capaciteit van Bergermeer aan het vullen zonder gebruik te maken van de subsidieregeling (13 TWh).

Staatsbedrijf EBN zal op verzoek van het kabinet ook 5 tot 11 TWh vullen. Het doel is om Bergermeer daarmee minimaal tot 68 procent te vullen, ook als bedrijven ondanks de subsidieregeling onvoldoende gas opslaan.

Het kabinet wil na onderzoek zorgen dat Bergermeer verder kan worden gevuld door EBN. Verschillende andere gasopslagen worden al verder gevuld, waarmee Nederland minimaal op een gemiddeld vullingspercentage van 80 procent uitkomt. Op dit moment is Bergermeer voor 38,4 procent gevuld.

Deelnemende bedrijven moeten 100 procent van de capaciteit waarvoor subsidie is verleend op 1 november 2022 hebben opgeslagen, en nog 38 procent daarvan op 1 februari 2023. Wanneer het verschil tussen de zomer- en winterprijzen bovendien heel hoog (gunstig) is, wordt een deel van deze winst in mindering gebracht op de te ontvangen subsidie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.