Ads Top

'Gemeenten betrekken huiseigenaren te weinig bij verduurzamingsplannen'

Huiseigenaren zijn nauwelijks bekend met de plannen van hun gemeente voor het aardgasvrij maken van hun woningen, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Uit het onderzoek 'De Transitievisie warmte voor huiseigenaren' blijkt dat 72 procent van de huiseigenaren geen weet heeft van de verduurzamingsplannen in hun gemeente, terwijl 85 procent van de huiseigenaren het belangrijk vindt geïnformeerd te worden en zeker 36 procent wil meedenken. In het zuiden en het westen van het land zijn huiseigenaren het minst bekend met de warmtetransitie in hun wijk.

Gemeenten lijken in een soort wachtstand te staan, wachtende op de juiste wetgeving en de slagkracht van de minister, terwijl nu het moment is om met huiseigenaren in gesprek te gaan over hun verduurzamingsplannen, zegt de vereniging.

1 op de 3 huiseigenaren maakt zich dan ook zorgen over de verduurzaming in hun wijk. Vooral jongere eigenaren (tot 45 jaar) maken zich meer ongerust dan oudere huiseigenaren. De zorgen gaan over de kosten of er alternatieven zijn voor de verduurzamingsmaatregelen die gemeenten aanbieden en hoe snel de besluitvorming zal gaan. Ook willen huiseigenaren dat gemeenten transparant zijn over deze kosten; het voelt voor eigenaren niet goed om iets vanuit de gemeente opgelegd te krijgen zonder daarover te kunnen meepraten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.