Ads Top

'Veel gemeenten komen groene afspraken niet na'

Gemeenten halen de afspraak van 100 procent inkopen van duurzame energie niet, stellen WISE en Natuur & Milieu.

In het hele land zijn gemeentes hard bezig met het opstellen van hun Regionale Energiestrategie (RES). Voor veel gemeentes is dat een behoorlijke bevalling en het is nog maar de vraag of de doelstellingen voor duurzame energie worden gehaald.

Wat zou helpen, is als ze ook voor hun eigen energieverbruik contracten zouden afsluiten voor groene stroom uit nieuwe Nederlandse zon- en windparken. Op dit moment gebeurt dit helaas nog mondjesmaat.

Uit een inventarisatie van Greenspread van de inkooptenders van gemeentes voor energie tussen 2016 en 2020 blijkt dat bizar genoeg slechts 30 van de 282 onderzochte gemeenten in hun aanbesteding om echt groene stroom vraagt. Van de resterende gemeenten stellen 178 geen eisen aan de duurzaamheid en vragen 74 gemeenten om met certificaten vergroende stroom.

Gelukkig zijn er ook gemeenten die laten zien dat het wél kan. De regio Arnhem-Nijmegen heeft met 17 plaatsen een meerjarencontract afgesloten voor duurzame energieprojecten. Op deze manier hebben ze niet alleen groene energie, maar dragen ze ook bij aan de RES en werkgelegenheid in de regio. De gemeente Utrecht heeft een meerjarencontract afgesloten voor nieuw te bouwen projecten, waarbij juist niet expliciet is gevraagd naar regionale opwek om de kleinere Utrechtse energiecoöperaties ook genoeg ruimte te geven. Op die manier kunnen inwoners zelf meedoen met de energietransitie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.