Ads Top

Haat-liefdeverhouding tussen perovskiet en de zon

Zonnecellen van perovskiet staan in het middelpunt van veel recent onderzoek naar zonne-energie. Het materiaal is goedkoop, gemakkelijk te maken en bijna net zo efficiënt als silicium, het materiaal dat van oudsher in zonnecellen wordt gebruikt.

Het probleem: perovskiet-cellen hebben een haat-liefdeverhouding met de zon. Het licht dat ze nodig hebben om elektriciteit op te wekken, doet ook afbreuk aan de kwaliteit van de cellen, waardoor hun efficiëntie en stabiliteit in de loop van de tijd sterk terugloopt.

Onderzoek door wetenschappers van de TU/e en universiteiten in China en de VS werpt nu nieuw licht op de oorzaken van deze achteruitgang, en effent het pad voor het ontwerpen van nieuwe perovskite-samenstellingen voor echt stabiele zonnecellen.

Perovskiet is een aantrekkelijk alternatief voor silicium, het is ruimschoots voorradig en gemakkelijk te produceren. Bovendien zijn de prestaties van de perovskiet-zonnecellen de afgelopen tien jaar drastisch verbeterd, met een rendement van meer dan 25 procent, wat dicht in de buurt komt van siliciumzonnecellen.

Tao benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om te zien welke oplossing het beste werkt. Bovendien is de scheiding van halideverbindingen niet de enige oorzaak van het uiteenvallen van perovskiet. Deze andere oorzaken vergen een aparte analyse.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.