Ads Top

Eerste fase test drijvende dunnefilm-zonnepanelen afgerond

In het kader van het TKI- project Solar@Sea ontwikkelt een consortium onder leiding van Solliance, samenwerkingsverband van TNO en imec, een nieuw concept voor drijvende zonnepanelen. Het concept wordt ontwikkeld voor offshore toepassingen.

De grondgedachte is een drijfconstructie die de golven volgt in plaats van probeert te trotseren. Dit is mogelijk door gebruik te maken van flexibele dunnefilm-zonnecellen en sterke maar buigzame drijvers. Buig- en vermoeiingstesten bij Solliance hebben laten zien dat dunnefilm-zonnemodules miljoenen kleine verbuigingen zonder schade kunnen doorstaan. Een schaalmodel van het concept is op golfslag beproefd in het testbasin van Marin.

Voor de tweede praktijktest is er een demonstratiesysteem gebouwd met een vermogen van 1000 Wp. Het belangrijkste doel is het bepalen van de juiste drijfhoogte en stabiliteit van het drijflichaam. Eind 2019 is dit systeem te water is gelaten in de Weperpolder, naast een groot drijvend solarsysteem van Groenleven. De elektrische aansluiting op het solarpark van Groenleven volgde in het voorjaar van 2020. Vanaf het moment van aansluiten wordt het systeem continu gemonitord.

Eind 2021, verwacht het consortium, waarin Genap, Bluewater Energy Services, Marin, Avans en TNO deelnemen, klaar te zijn om eerste volwaardige offshore pilot-systemen te kunnen bouwen voor toepassing op de Noordzee.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.