Ads Top

Toonfrequentsignaal verdwijnt op 1 juli 2021

Per 1 juli 2021 stoppen de Nederlandse netbeheerders met het uitzenden van het toonfrequentsignaal voor tariefschakeling. Het signaal, dat op vaste tijden via het stroomnet verstuurd wordt, zorgt er onder meer voor dat energiemeters tussen dag- en nachttarief schakelen.

Nu het energienet steeds verder digitaliseert en energiemeters een ingebouwde klok hebben, is het signaal steeds minder nodig. Daarom is besloten het verouderde systeem niet te vervangen.

In het Nederlandse energienet wordt gebruikgemaakt van een toonfrequent (TF) signaal. Toonfrequentbesturing is een systeem dat signalen zendt zonder dat daarvoor een aparte infrastructuur hoeft te worden aangelegd en onderhouden. Het signaal met één vaste frequentie wordt gebruikt om apparaten die aan het stroomnet verbonden zijn te schakelen.

De komende jaren worden veel installaties die het signaal uitzenden vervangen. Aan het signaal is nu ook veel minder behoefte omdat veel toepassingen die er vroeger gebruik maakten zijn gedigitaliseerd. De slimme (digitale) energiemeter, die inmiddels bij ruim 6 miljoen huishoudens is geïnstalleerd, schakelt zelf tussen dag- en nachttarief.

Om na 1 juli 2021 gebruik te blijven maken van het dag- en nachttarief, is zo'n slimme meter nodig. Voor 1 juli 2021 hebben alle Nederlandse huishoudens een aanbod voor een slimme meter gehad. Overigens is het verschil tussen beide tarieven inmiddels minimaal en bij sommige energieleveranciers zelfs nihil. In de toekomst, zo is de verwachting, zullen steeds vaker flexibele tarieven worden aangeboden, bijvoorbeeld op momenten dat elektriciteit (bijvoorbeeld door een piek in beschikbare zonne-energie) erg goedkoop is. De slimme meter is er op toegerust dat energieleveranciers zulke flexibele tarieven kunnen aanbieden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.