Ads Top

Brabant investeert 1,5 miljoen in batterijtechnologie van de toekomst

De provincie Noord-Brabant, het ministerie van Economische Zaken en TNO gaan investeren in een demonstratielijn voor de nieuwe Solid State Thin Film lithium-ion batterij. Het doel is om te werken naar een prototype waarmee kan worden aangetoond dat de veelbelovende technologie werkt en voor massaproductie geschikt is.

Bij Holst Centre werken experts van TNO aan een revolutionair type batterij die gebaseerd is op 3D-technologie en vaste onderdelen. Deze ‘Solid State Thin Film’ batterijen zijn in tegenstelling tot de huidige ‘natte’ lithium batterijen licht in gewicht en veilig. Daarbij laden ze razendsnel op en hebben een lange levensduur.

De solid state batterijen worden gevormd door enkele miljarden paaltjes, bedekt met extreem dunne lagen functioneel materiaal. Zo ontstaat een 3D constructie met groot oppervlak.

De eerste toepassingen zijn te verwachten in wearables, waarin de huidige onveiligere lithium batterijen nu nog dominant zijn. Op de langere termijn moeten er grotere batterijen komen voor voertuigen.

Oplaadbare op lithium gebaseerde batterijen hebben de toekomst: van nieuwe generaties draagbare en implanteerbare apparaten, het aandrijven van elektrische voertuigen tot het in evenwicht brengen van vraag en aanbod van hernieuwbare energie. Fabrikanten van batterijen streven daarom naar een hogere capaciteit van energieopslag, efficiënter stroomverbruik, een langere levensduur en snellere laadtijden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.