Ads Top

Elektriciteitsnet regio Holland Rijnland wacht flinke verbouwing

Netbeheerder Liander heeft een studie uitgevoerd om vroegtijdig inzicht te krijgen in de impact van de ontwikkelingen in Holland Rijnland op het elektriciteitsnet.

Uit de studie is gebleken dat er de komende jaren diverse knelpunten op het elektriciteitsnet ontstaan door onder meer de regio-brede nieuwbouwambitie, het verduurzamen van mobiliteit, komst van wind- en zonneparken en het verduurzamen van bedrijventerreinen. Liander werkt samen met de betrokken gemeenten aan plannen om het elektriciteitsnet in de regio de komende jaren flink uit te breiden en zo de economische groei en energietransitie te faciliteren.

Het elektriciteitsnetwerk in Holland Rijnland bestaat uit drie grote elektriciteitsverdeelstations (150 kilovolt) en vijftien kleinere stations (50kV). Op basis van de scenariostudie verwacht Liander dat, wanneer er geen maatregelen genomen worden, bij negen van de kleinere elektriciteitsverdeelstations binnen vijf jaar alle capaciteit vergeven is en er een knelpunt ontstaat. Voor de overige zes 50kV-stations wordt verwacht dat ze binnen 5 tot 10 jaar vol raken.

Daarnaast blijkt uit de scenariostudie dat er waarschijnlijk een extra groot elektriciteitsverdeelstation (150 kV) nodig is in Leiden-Oost om de regio van voldoende stroom te kunnen blijven voorzien. Dit betekent dat bedrijven die zich in de regio willen vestigen of meer capaciteit willen, moeten wachten tot het elektriciteitsnet is uitgebreid. Dit kan enkele jaren duren, omdat procedures en vergunningstrajecten veel tijd in beslag nemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.