Ads Top

Liander onderzoekt potentie van dimmen zonneparken

Netbeheerder Liander gaat samen met producenten van groene stroom experimenteren met het dimmen van zonneparken. Dit zogenaamde curtailen houdt in dat tijdens pieken op het elektriciteitsnet de teruglevercapaciteit van een zonnepark iets wordt teruggeschroefd.

De energietransitie gaat snel, op steeds meer plaatsen wordt op grote schaal stroom opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Het Nederlandse net is hier oorspronkelijk niet voor ontworpen, waardoor knelpunten ontstaan.

Met DER-sturing, een vorm van curtailment, worden deze hoogste pieken kunstmatig afgetopt door de productie van de opwekinstallaties te dimmen. Hierdoor kan het elektriciteitsnet veel efficiënter gebruikt worden.

Door enkele procenten van de jaarlijkse productie op te offeren, kan er naar verwachting tot 30 procent meer capaciteit aan duurzame opwekinstallaties worden aangesloten. Naast Liander gaat ook Enexis Netbeheer in verschillende pilots deze potentie in de praktijk toetsen. In de tussentijd gaan we als netbeheerder uiteraard ook door met het verzwaren van het elektriciteitsnet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.