Ads Top

Aardgasvrije nieuwbouw neemt verder toe

In het tweede kwartaal van 2020 werden 8019 (84%) nieuwbouwwoningen in het verzorgingsgebied van netbeheerder Liander zonder aardgas-aansluiting aangevraagd. In dezelfde periode vorig jaar was dit 65 procent.

Niet alleen nieuwbouwwoningen worden aardgasloos. Meer gemeenten denken na over een tijdspad waarmee duidelijk wordt wanneer welke bestaande wijk aardgasvrij gemaakt wordt. In 2021 moet elke gemeente daarvoor een transitievisie warmte hebben vastgesteld.

Liander helpt gemeenten bij het maken van de inventarisatie van de gebouwde omgeving, de globale mogelijkheden van de warmteoplossingen en ondergrondse energie-infrastructuur. De transitievisie Warmte van de gemeente Amsterdam is daar een mooi voorbeeld van.

In het Stedin-gebied werd in het tweede kwartaal van 2020 bij één op de tien woningen een vergunning aangevraagd voor een aardgasaansluiting. Dat waren 657 van de 5931 woningen. Stedin ziet dit naar eigen zeggen als een gemiste kans. Al deze woningen moeten voor 2050 ook weer van het aardgas af.

Stedin heeft zich samen met gemeenten hard gemaakt om er bij ontwikkelaars op aan te dringen om woningen desondanks aardgasvrij op te leveren. De meeste ontwikkelaars gaven hier gehoor aan. Toch is er dit kwartaal 657 keer een aanvraag gedaan voor een aardgasaansluiting.

De trend naar aardgasvrije nieuwbouw zet zich overigens wel gestaag door. In 2019 werden vier op de vijf nieuwbouwwoningen aardgasvrij opgeleverd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.