Ads Top

Industriële boilers moeten duurzamer

In Nederland komt een flink deel van de aardgasconsumptie voor rekening van industriële boilers. Dit zijn grote boilers die stoom produceren met een temperatuur van 200 graden Celsius met vermogens tot  5 megawatt of meer. Inzetbaar voor onder andere ziekenhuizen, de zuivelindustrie en de procesindustrie.

De komende jaren moeten de branders in deze boilers ‘groener’ worden door middel van waterstof of groen gas. De Universiteit Twente (UT) ontvangt vanuit NWO een budget van 925.000 euro om onderzoek te doen naar het ideale ontwerp. De focus ligt op het voorkomen van akoestische trillingen, die de boiler beschadigen.

Met de komende overgang van het vertrouwde aardgas naar meerdere soorten duurzame brandstof, zoals waterstof of groen gas heeft de industrie instrumenten nodig voor de analyse van de prestaties van de boiler. Het DYNAF-project richt zich op de vlammen en de akoestische verschijnselen.

Aan de UT worden twee promovendi aangesteld en bij de TU/e een promovendus. De UT werkt samen met de Nederlandse industrie, Oxford University en het Barcelona Super Computing Center.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.