Ads Top

Liander gaat oplossing fors meer zonneparken inpassen

Door de snelle opkomst van zonneparken raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol. Door de grote hoeveelheid groene stroom die wordt teruggeleverd loopt op een groot aantal plaatsen de spanning op het net te hoog op. Rond deze knelpunten bestaat een wachtlijst met wind- en zonneparken die ook hun groene stroom aan het elektriciteitsnet willen terugleveren.

Netbeheerder Liander lanceert daarom ‘dynamisch terugleveren’, een innovatieve oplossing die naar verwachting voor de helft van deze groep een oplossing biedt.

Eind 2019 is Liander samen met zeven zonneparken en een windpark met een transportbeperking een pilot gestart. Deze producenten stonden op de wachtlijst om hun groene stroom aan het net te leveren omdat hun piekproductie de maximale spanning op het net zou laten overschrijden, ook al vond de overschrijding maar incidenteel plaats. Ondanks de transportbeperking mochten deze klanten binnen de pilot hun groene stroom aan het net terugleveren, zolang dit binnen de opgegeven spanningsbandbreedte bleef.

Software in  hun productie-installaties mat continue de spanning op het elektriciteitsnet. Dreigde die overschreden te worden, dan dimde de software productie van de windmolen of zonnepanelen iets, zodat de piek niet overschreden werd. Zo wordt steeds de maximaal beschikbare netruimte geheel automatisch opgevuld en niet overschreden.

Zowel Liander als de deelnemers aan de pilot waren tevreden met de resultaten. Op deze manier kan de netbeheerder meer producenten van groene stroom van transport voorzien, kan er meer duurzame energie geproduceerd worden en kunnen producenten op de wachtlijst eerder worden geholpen.

Liander gaat de komende maanden voor producenten op de wachtlijst berekenen of dynamisch terugleveren een oplossing is. Bij een positieve uitkomst neemt Liander contact op om een passende oplossing te presenteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.