Ads Top

'Beleid dat elektriciteit uit groene waterstof bevordert is hard nodig'

Volgens Natuur & Milieu is het cruciaal dat de overheid beleid ontwikkelt dat flexibele CO2-vrije technieken voor elektriciteitsproductie bevordert, met name de productie van elektriciteit uit groene waterstof.

In opdracht van Natuur & Milieu onderzocht CE Delft welke CO2-vrije technieken de meeste potentie hebben en of deze technieken kunnen concurreren met een aardgascentrale.

In het onderzoek is onder meer gekeken naar de kosten en potentie van CO2-vrije technieken als groene waterstof in een bestaande gascentrale, groene waterstof in een brandstofcel, waterkracht en oplossingen in de vraagkant (bij tekort aan wind en zon, de vraag verminderen). De techniek met de meeste potentie is een naar groene waterstof omgebouwde gascentrale. Er kan met deze techniek, bij afwezigheid van zon en wind, voldoende stroom worden geleverd om het licht aan te houden.

Er is ook gekeken naar een naar biomassa omgebouwde kolencentrale. Vanuit de duurzaamheid is het de vraag of dit wel een CO2-vrije techniek genoemd mag worden, maar ook vanuit kostenoogpunt is het geen aantrekkelijke optie. Uit het onderzoek blijkt dat biomassa een van de duurste van alle onderzochte technieken is. Bovendien nemen de kosten van biomassastook na 2030 niet af, in tegenstelling tot de kosten van de andere onderzochte technieken. Ook is het vanuit leveringszekerheid niet nodig om kolencentrales om te bouwen naar biomassa, aangezien de andere CO2-vrije technieken samen voldoende potentieel hebben.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.