Ads Top

Zonnepark Crayestein in Dordrecht geopend

Zonnepark Crayestein in Dordrecht is op woensdag 5 februari officieel geopend. Een kleine 12.000 zonnepanelen vangen sinds juli vorig jaar de zon op. Tot nu toe heeft het park al groene stroom opgewekt voor het jaarverbruik van ruim 500 huishoudens (circa 1,5 miljoen kWh). Hiermee zet Dordrecht weer een duurzame stap in de richting van een energieneutrale stad.

Wethouder Rik van der Linden (Duurzaamheid & Energietransitie) van de gemeente Dordrecht knipte in aanwezigheid van samenwerkingspartner HVC een lint door om het zonnepark officieel te openen.

Tijdens de opening werd ook het startsein gegeven voor de financiele participatie in het zonnepark. Inwoners van Dordrecht kunnen in het park investeren door het kopen van certificaten van aandelen. Bewoners van de historische binnenstad krijgen hierbij voorrang. Voor veel inwoners van de binnenstad is het niet mogelijk om zonnepanelen op hun eigen dak te leggen vanwege het monumentale karakter van de huizen.

Zonnepark Crayestein in Dordrecht is gerealiseerd door Energiecoalitie Dordrecht (ECD) en Energiezorg. Het park is in 2019 gebouwd op de voormalige stortplaats Crayestein. Precies 11.792  zonnepanelen leveren jaarlijks groene stroom voor ruim 1.100 huishoudens. Of kunnen meer dan 800 elektrische auto’s elk 25.000 m per jaar rijden. Dit zorgt jaarlijks voor een CO2-reductie van ruim 2.200 ton. Zo krijgt deze stortplaats een duurzaam tweede leven.

In Dordrecht hebben meer voormalige stortplaatsen een nieuw leven gekregen. Polder Stededijk is een wandelgebied en ook de Derde Merwedehaven wordt een recreatiegebied. Op de voormalige stortplaats Transberg is eveneens een zonnepark aangelegd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.