Ads Top

Aardwarmte voor Papierfabriek Smurfit Kappa Parenco

Gelderland schakelt over naar duurzame energie. Aardwarmte (geothermie) is een nieuwe vorm van energie die bij kan dragen aan de klimaatdoelstellingen van Gelderland als dit veilig, verantwoord en doelmatig gewonnen kan worden.

De papierfabriek in Renkum gebruikt 5 miljoen kubieke meter biogas per jaar en heeft een biomassacentrale. Dit zijn de eerste stappen naar gebruik van meer duurzame energie. Geothermie kan op termijn in vrijwel de volledige warmtebehoefte van het bedrijf voorzien. De huidige energiecentrale (waaronder de biomassacentrale) is dan alleen nog nodig om de piekbelasting of onderhoudsperiodes op te vangen.

In het provinciale advies is ook het advies van de betrokken gemeenten: Arnhem, Barneveld, Beuningen, Buren, Druten, Duiven, Ede, Lingewaard, Neder-Betuwe, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Wageningen, West Maas en Waal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar én van de waterschappen Vallei en Veluwe, Rivierenland en Rijn en IJssel en drinkwaterbedrijf Vitens meegenomen.

Met een opsporingsvergunning kan de aanvrager in een gebied onderzoek doen naar de mogelijkheden voor het winnen van aardwarmte, zonder dat iemand anders in datzelfde gebied hetzelfde kan doen. Met een opsporingsvergunning kan niet gelijk aardwarmte worden gewonnen: hier zijn aanvullende vergunningen voor nodig.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.