Ads Top

Thermostaat thuis staat gemiddeld op 20 graden

Met een zachte winter als deze zou je bijna vergeten dat het 7 februari warmetruiendag is, in het leven geroepen om energie te besparen. De vraag is wat Nederlanders doen wanneer zij het koud hebben. Een extra trui aantrekken, of toch de verwarming hoger zetten? En hoe hoog staat die dan? Energiebedrijf Essent en onderzoeksbureau MeMo2 zochten het uit.

Vrijdag, 7 februari, wordt het in ons land niet kouder dan zeven graden. Het is de zoveelste warme dag deze winter. Individuele klanten van Essent verbruikten tussen 1 december en 4 februari daardoor 88 kubieke meter minder gas in vergelijking met het gemiddelde verbruik van de afgelopen dertig jaar. Dat is een mogelijke besparing van zo’n € 71,- op de jaarrekening.

Maar hoe hoog staat de verwarming nou eigenlijk bij Nederlanders als zij overdag thuis zijn? Die staat gemiddeld op 20 graden, vond MeMo2 uit in hun onderzoek waaraan ruim 1.000 mensen deelnamen. ’s Nachts gaat de gemiddelde temperatuur terug naar 16 graden.

En dan de hamvraag: wat doet Nederland wanneer zij het thuis koud heeft? De meeste mensen zeggen naar de drank te grijpen om op te warmen. 36% van de ondervraagden kiest er voor om iets warms te drinken, zoals een kopje koffie of thee. 34% trekt inderdaad een extra trui aan, of slaat een deken om zich heen. En 30% zegt de verwarming hoger te zetten.

Dat de meeste Nederlanders zich warmer kleden of iets warms drinken is goed nieuws. Consumenten stoten zo minder CO2 uit dan wanneer de verwarming aan gaat. Tegelijkertijd besparen zij op de energierekening. Iedere keer dat men de thermometer een graad hoger zet, kost dat namelijk zo’n 6% extra energie en dus geld.

Essent wilde ook weten welke maatregelen consumenten nemen om zuiniger met energie om te gaan. De top drie bestaat uit het gebruik van een slimme thermostaat (24%), het gebruik van energiezuinige apparaten (26%) en de was ophangen in plaats van het gebruiken van een droger (27%). Dat zijn eenvoudige, maar effectieve stappen om minder energie te verbruiken.

Volgende week, 11 februari, is het Green Energy Day. Daarna is de groene energie voor dit jaar op en schakelt Nederland over op fossiele energie. Een warme trui en simpelweg je was ophangen helpt dan de CO2-uitstoot te reduceren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.