Ads Top

Liander vraagt klanten om vermogensprognose voor komende 10 jaar

Voor de voortdurende economische groei en versnelling van de energietransitie neemt de afname en opwek van elektriciteit op het energienet snel toe. Dit heeft forse impact op de energienetten van Liander. Om een goede inschatting te maken van de in de toekomst benodigde netcapaciteit vraagt Liander zijn grootzakelijke klanten om voor 1 april 2020 een prognose van het benodigde transportvermogen voor de komende 10 jaar op te geven.

De Nederlandse economie groeit en de energietransitie versnelt. Door de toename van vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne-energie wordt het steeds drukker op het elektriciteitsnet. Zelfs zo druk dat er gebieden zijn waar grote bedrijven geen nieuwe of extra capaciteit kunnen krijgen of leveren. Extra of nieuwe capaciteit op het elektriciteitsnet aanvragen is geen vanzelfsprekendheid meer. In gebieden waar de capaciteit van het net zijn grenzen heeft bereikt, kan het gebeuren dat ondernemingen die elektriciteit afnemen of opwekken langer moeten wachten op extra netcapaciteit.

Om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te garanderen vraagt Liander zijn grootzakelijke klanten een inschatting te maken van het verwachte transportvermogen voor zowel afname als opwek van elektriciteit voor de komende 10 jaar. Deze prognose is een wettelijke verplichting en geldt voor klanten met een gecontracteerd transportvermogen van meer dan 1.000 kW per aansluiting en/of aansluiting groter dan 2MVA.

Aan de hand van de 10-jaarprognoses krijgt Liander een zo accuraat mogelijk inzicht van de totale belasting op het elektriciteitsnet. Zo kan men het energienetwerk optimaal inrichten voor de toekomst. Knelpunten op het net kunnen zo worden voorkomen en initiatieven om het net uit te breiden tijdig in gang worden gezet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.