Ads Top

GroenLinks halveert kosten gasafsluiting voor burger

GroenLinks stelt dinsdag een wetswijziging voor waardoor consumenten niet langer meer voor 100% opdraaien voor de kosten die ze moeten maken als ze de gasleiding laten afsluiten. Wie van zijn gasaansluiting af wil moet daarvoor enkele honderden euro’s betalen. Bedragen variëren van 200 tot ruim 700 euro.

Om gevaarlijke gaslekken in de toekomst te voorkomen, moet afsluiting professioneel gebeuren en vaak betekent dit ook het verwijderen van een stuk gasleiding. De kosten van zo’n afsluiting - inclusief graafwerkzaamheden en inzet van de monteur - worden nu door de netbeheerder volledig op de individuele klant verhaald. GroenLinks wil juist dat mensen die hun nek uitsteken om hun huis te verduurzamen worden geholpen in plaatst van opgezadeld met hoge kosten. Eerder werd al een motie aangenomen van GroenLinks om dit te regelen, maar een wetswijziging bleek nodig om het ook uit te voeren

Alle huizen moeten vóór 2050 van het aardgas af. De hoge kosten voor het afsluiten van het gas werpt daarbij een financiële drempel op. Huishoudens moeten al flink investeren in isolatie en duurzame technieken, het is oneerlijk dat zij daar bovenop nog eens volledig opdraaien voor de kosten van het beëindigen van hun fossiele brandstofgebruik. GroenLinks verwacht dat het kabinet met een meer structurele oplossing komt als straks hele wijken tegelijkertijd over gaan op een andere warmtebron.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.