Ads Top

Wintershall Noordzee start offshore gasproductie Noordzee

Wintershall Noordzee B.V. (een joint venture van Wintershall Dea en Gazprom  EP International) is naar eigen zeggen succesvol gestart met de gaswinning vanuit het grensoverschrijdende ‘Sillimanite’ gasveld.

Het veld werd ontdekt in juni 2015 en strekt zich uit over het Engelse en Nederlandse Continentale Plat.

Wintershall Noordzee heeft de zogenoemde topside van haar ontmantelde P14-A productieplatform voor de tweede keer hergebruikt. Begonnen als de topside van P14-A in 1993, werd het in 2009 hergebruikt als bovenkant van productieplatform E18-A. Het is nu met zijn derde leven gestart als topside van het D12-B-platform nadat er enkele technische verbeteringen zijn doorgevoerd om emissies naar het milieu te verkleinen.

Wintershall Noordzee heeft de boorinstallatie Maersk Resolve gecontracteerd om te werken aan de ontwikkeling van het Sillimanite veld dat minimaal twee productieputten zal hebben. De eerste van de twee productieputten, D12-B1, werd geboord binnen de geplande termijn en binnen budget. Het geproduceerde gas wordt via de nieuw aangelegde, 12-kilometer lange pijpleiding getransporteerd van het D12-B-platform naar het bestaande D15-A-productieplatform, beide gelegen in Nederlandse wateren. Van daaruit wordt het gas via het NGT (Noordgastransport B.V. ) gastransportsysteem naar de wal vervoerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.