Ads Top

'Aardgas moet verduurzamen, totdat het volledig CO2-neutraal is'

De secretaris-generaal van Eurogas, James Watson, benadrukt dat duurzame energiebronnen de energietransitie niet alleen kunnen opknappen. Op dit moment is aardgas nog steeds onmisbaar, maar hernieuwbare gassen en verduurzaamd gas moeten zijn plaats zo spoedig mogelijk innemen, vindt hij.

Watson is alweer meer dan een jaar secretaris-generaal van Eurogas. Zijn benoeming verraste velen in de Brusselse ‘bubbel’. Hiervoor stond hij aan het hoofd van Solar Power Europe. Deze organisatie promoot de belangen van de bedrijven, instellingen en organisaties die gespecialiseerd zijn in alle vormen van zonne-energie. Dat wil zeggen: hernieuwbare energie. Eurogas vertegenwoordigt de Europese gassector, die nog grotendeels haar inkomsten verwerft uit aardgas. De reacties waren dus voorspelbaar. Hier liep iemand over van de toekomst naar het verleden, van schone energiewaardeketen naar een letterlijk en figuurlijk fossiele club.

Zoals altijd is de werkelijkheid genuanceerder. Voor wie Watson wat beter kende, was de overstap begrijpelijk. Ook in de periode dat hij leiding gaf aan Solar Power Europe, liet hij er geen twijfel over bestaan, dat een energie-toekomst zonder gas ondenkbaar was. Tijdens bijeenkomsten, als spreker en in panels benadrukte hij in dat alle vormen hernieuwbare energie een betrouwbare constante energiebron nodig hebben om op momenten dat de zon of de wind het laten afweten, toch voldoende energie-aanbod te hebben. Gas, op dit moment nog voornamelijk aardgas, is daarvoor bij uitstek geschikt. Elektriciteitscentrales zijn niet afhankelijk van het weer en als ze op aardgas draaien, maken ze ook nog eens gebruik van de niet-hernieuwbare brandstof die het klimaat het minst belast.

We gaan de klimaatdoelen niet halen door alleen maar meer onregelmatige energiebronnen in te zetten. Watson: “Ik denk dat veel mensen geen holistische kijk op het energiesysteem hebben. Zonne-energie is een fantastische technologie is. Onderzoek toont aan dat het aandeel in de energiemix snel zal groeien. Maar wat we moeten beseffen is dat zonne-energie op zichzelf geen oplossing is. Het is een deel van de oplossing. We gaan de klimaatdoelen niet halen door alleen maar meer onregelmatige energiebronnen in te zetten. Verduurzamen, ook decarboniseren van aardgas, is het sleutelwoord . Alle bronnen moeten uiteindelijk 100% duurzaam zijn. Gas heeft dat potentieel. Hernieuwbaar gas heeft, naast al die andere duurzame bronnen, de toekomst. Het is een proces. Al in de tijd dat ik bij Solar Power Europe actief was, vond ik aardgas een goed middel om een energiesysteem met een groeiend aandeel intermitterende bronnen te balanceren. Maar dat is niet genoeg. Aardgas moet zelf ook verduurzamen, totdat het volledig CO2-neutraal is.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.