Ads Top

Energiezuinig tulpen broeien dankzij de zon

Tulpenbroeiers gebruiken hun kassen met name in de winter en het voorjaar. Ze moeten de kas dan warm stoken, zodat de tulpenbollen gaan bloeien. Dat kost dus energie. In de zomer staat de kas leeg, en juist op dat moment is energie gratis, dankzij de zon.

Wageningen University & Research onderzoekt momenteel of de warmte van de zon te oogsten is. Zo kan er minder of zelfs niet gestookt worden voor het drogen en bewaren van de tulpenbollen van juli tot en met oktober en het broeien (kweken) van bloemen in de winter.

Voor het onderzoek werkt WUR samen met een tulpenbroeier die een systeem ontwikkelde voor het oogsten van warmte. Dat systeem bestaat uit een groot aantal kratten die normaal gebruikt worden voor het broeien. Deze kratten staan omgedraaid op de broeitafels, met daarop een zeil. Hierdoor ontstaat een bassin van enkele centimeters diep en een oppervlakte van 300 m2.

Op warme, zonnige dagen bereikt de laag water temperaturen boven de 50°C. Voor het drogen en bewaren kan die warmte met een warmtewisselaar worden overgedragen aan een radiator met laagwaardige warmte (circa 35°C). Dat is in jaren met warme zomers meer dan voldoende om de bewaarcellen te verwarmen op 20 tot 25°C, berekende WUR. In die jaren is het systeem dus efficiënt.

Per zonnecollector vereist dit systeem wel een forse opslagtank. In koude jaren met minder hete zomers kan onvoldoende warmte boven 35°C geoogst worden. Warmte met temperaturen tussen 23°C en 35°C kunnen, na oogst, opgeslagen worden in een waterdragende laag, een zogenoemde aquifer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.