Ads Top

Shell en Gasunie willen grote waterstoffabriek

Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland willen in 2027 een groot nieuw windpark op de Noordzee aanleggen. De windmolens moeten 3 tot 4 gigawatt aan energie opleveren. De stroom die hier wordt opgewekt wordt gebruikt voor de productie van waterstof in de Eemshaven.

De groene waterstof is voornamelijk bedoeld voor industrie in Nederland en Noordwest-Europa. Dit helpt mee aan de verduurzaming van de industrie en daarmee aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord.

De naam van het project luidt NortH2. Het moet een samenwerking worden met meerdere partners die betrokken zijn bij de productie en verwerking van waterstof. Groene waterstof wordt opgewekt door duurzame bronnen, zoals windenergie, en draagt daarmee bij aan de energietransitie. Verder levert het project veel investeringen en banen voor Noord-Nederland op. Een deel van de waterstof die wordt opgewekt wordt in de toekomst gebruikt door het chemiecluster in Delfzijl.

De drie bedrijven willen samen met andere partijen in 2027 windmolens bouwen op de Noordzee die 3 tot 4 gigawatt leveren. Deze hoeveelheid kan uitgroeien tot een uiteindelijke capaciteit van zo'n 10 gigawatt rond 2040. Ook komt er een plan voor een locatie in de Eemshaven waar via een electrolyser windenergie omgezet wordt in groene waterstof. Voordat het project van start gaat, wordt eerst een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.