Ads Top

Opening zonnepark Groningen Airport Eelde

Maandag is het zonnepark op Groningen Airport Eelde officieel geopend door minister Cora van Nieuwenhuizen. Een uniek project, omdat dit het eerste zonnepark ter wereld is dat op een actieve luchthaven is aangelegd. De provincie Drenthe dacht mee over de ruimtelijke inpassing.

Het zonnepark is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Groningen Airport Eelde en is gelegen in de driehoek tussen taxi-, start- en landingsbaan. In deze driehoek zijn 63.000 zonnepanelen aangelegd. De panelen zijn goed voor het opwekken van 21,9 megawatt aan vermogen per jaar. Ter vergelijking; met dit vermogen zouden 6.200 huishoudens een jaar lang voorzien kunnen worden van groene stroom.

De komst van het zonnepark levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in Drenthe. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie): "Ik ben trots op het zonnepark op de luchthaven Eelde. Uniek in de wereld en een mooi voorbeeldproject van een duurzame invulling voor grond die geen functie had.”

De realisatiefase van het zonnepark was, vanwege de geldende veiligheidseisen op de luchthaven, ook uniek. Slechts 1x per dag konden er (bouw)materialen worden geleverd op het middenterrein. De bouw van het zonnepark startte eind mei 2019.

Het zonnepark is een goed voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik, waarmee de duurzame invulling van grond zonder functie wordt bedoeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.