Ads Top

Effect van een storm op windturbines

Onlangs bracht storm Ciara een bezoekje aan het land, en dit weekend kwam Dennis langs. En dat zorgde voor wind, heel veel wind. Blijven windturbines draaien tijdens een storm of worden ze stilgelegd? Netbeheerder Ecopower legt uit.

Elke windturbine heeft sensoren op de gondel die onder andere de windsnelheid meten. Bij een storm kan het zijn dat de windsnelheid te hoog wordt om de windturbine veilig te laten draaien. Als een bepaalde windsnelheid overschreden wordt, draaien de wieken zich uit de wind en valt de rotor stil. Soms zie je de wieken nog langzaam bewegen, meer niet.

Er zijn ook windturbines die een programma hebben waarbij de wieken eerst wat trager draaien bij hoge windsnelheden om dan iets later stil te vallen. Wanneer de hevigste wind voorbij is, start de windturbine vanzelf zijn energieproductie weer op. Het type van de windturbine wordt zo gekozen dat hij het best geschikt is voor de gemiddelde windsnelheden op de plaats waar hij gezet wordt. Zo staan er aan de kust windturbines die op hun best presteren bij hogere windsnelheden dan deze in het binnenland.

Windturbines produceren volgens Ecopower het meeste energie als er veel wind is, maar waarbij het niet stormt. Veel turbines halen hun nominaal vermogen rond de 12 m/s of ongeveer 6 Bft. Als het dan nog harder gaat waaien, dan gaat de windturbine niet meer produceren maar wel meer wind doorlaten. Dit wil zeggen dat de wieken uit de wind worden gezet zodat ze geen wind vangen, maar de wind wel doorlaten.

Algemeen zijn er bij de storm Ciara weinig windturbines van Ecopower gestopt met draaien. Toch was op sommige plaatsen de windsnelheid gedurende een bepaalde periode te hoog en stopten een aantal windturbines tijdelijk met draaien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.